Open voor jou (6) – Robin de With

15 mei 2024     Redactie leerlingen Graaf Engelbrecht

Robin de With 1Onder de noemer ‘Open voor jou’ hielden leerlingen van Graaf Engelbrecht bij het domein identiteit als onderdeel van het vak burgerschap interviews met grootouders. Deze keer de oma en oma van Robin uit Havo 5.

Groepsexpositie "Natuurlijk Mooi" in Oud Drimmelen

15 mei 2024     Ingezonden door Maud Quaedvlieg

Vrijdag 17 mei t/m zondag 26 mei, inclusief het Pinksterweekend, exposeer ik met een grote groep kunstenaars in het prachtige polderlandschap van West Brabant. Een groep die de natuur een warm hart toedraagt. Creërend met respect voor de natuur, vaak letterlijk 'in de natuur’ of 'met de natuur'. Allen met een eigen visie op hun werk en leven.

De Honingraad start met gespreksavonden voor partners van mensen met kanker

15 mei 2024     Ingezonden bericht

HoningraadAls je partner getroffen is door kanker komt er veel op je af. Je wil er voor je partner zijn, maar je hebt zelf ook gevoelens. Je probeert zo goed mogelijk voor je partner te zorgen, maar het gewone leven draait ondertussen door.

Koken met Simone - Romige penne met zalm en broccoli

05 april 2024     Redactie Simone Baars - Bron Dirk van den Broek

 

Én, heeft u allemaal gezellige paasdagen gehad? Het weer was wisselend maar tóch tussendoor mooie droge momenten gehad! Vandaag weer een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 15 minuten! Dit recept is zeer smakelijk en, dat bent u natuurlijk al van mij gewend... met gezonde ingrediënten. Snel klaar, in 15 minuten de warme maaltijd op tafel.

 

De ingrediënten zijn weer makkelijk aan te passen. In plaats van vis kunt u vlees of vegavarianten gebruiken.

Zelfs met alleen maar groenten is dit nog steeds een lekker gerecht. De broccoli in dit gerecht kunt u ook vervangen door bijvoorbeeld (verse) spinazie, diepvries spinazie (à la crème), prei, of andere groenten naar eigen smaak.

 

De originele ingrediënten in dit recept zijn allemaal bio. Ik zal dat nader omschrijven en natuurlijk kunt u ook niet-biologische producten gebruiken!

Biologische volkoren penne of een pastasoort naar eigen keuze. Bio betekent eigenlijk: zo natuurlijk mogelijk tot stand gekomen, met zo min mogelijk kunstgrepen. Denk dan dat er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het milieu, het dier en de mens. De meeste geur- en kleurstoffen zijn verboden en er wordt geen gebruik gemaakt van genetisch gemodificeerde ingrediënten. In de landbouw worden geen kunstmest en chemisch/synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt.

 

De biologische penne van Bio+ komt van biologische durum tarwe die in de Siciliaanse zon wordt verbouwd. Bio+ heeft respect voor zowel de boer als de dieren. Biologische producten worden steeds belangrijker voor onze samenleving. Stichting SKAL controleert de biologische producten. Als een product aan alle voorwaarden voldoet, krijgt dit het Europese keurmerk.

 

Bio zalmfilet is altijd gekweekte zalm. Alle ingrediënten zijn vrij van genetisch gemodificeerde organismen.

Bekende producenten van biologische zalm in Europa zijn Ierland, Noorwegen en Schotland. Deze zalm heeft meer ruimte en er worden geen antibiotica of bestrijdingsmiddelen gebruikt. De netten worden niet behandeld met giftige verf; de zalm wordt ook niet kunstmatig gekleurd.

 

Biologische slagroom wordt op ambachtelijke wijze gemaakt waardoor de smaak voller en romiger is.

 

Ingrediënten

300 gram (bio) volkoren penne; 600 gram (bio) broccoli; 600 gram (bio) zalmfilet op de huid; 25 gram boter; 1 bosje bosuitjes, in stukjes van 3 cm; 200 ml (bio) slagroom; 50 gram Parmezaanse kaas, zelf raspen is natuurlijk het lekkerste. Zout, peper, knoflook? Hapjespan; citroen; verse peterselie/dille.

 

Bereidingswijze

  1. Kook de penne in een pan met ruim kokend water en een beetje zout in 12 minuten beetgaar. Snij intussen de broccoliroosjes van de stronk. Voeg de broccoliroosjes na 8 minuten aan de pasta toe en kook ze 4 minuten mee.
  2. Trek het vel van de zalm en snij de zalm in blokjes. Verwarm de boter in een hapjespan en leg de zalm en de bosui erin. Strooi er wat zout en versgemalen peper over. Schenk de room en een soeplepel pasta kookvocht (of witte wijn) erbij en laat de zalm in 6 minuten zachtjes gaar sudderen.
  3. Laat de pasta en de broccoliroosjes in een vergiet uitlekken en schep alles door de zalm. Warm het gerecht, al omscheppend, nog even door. (Eventueel wat knoflook toevoegen). Maak het gerecht af met de geraspte Parmezaanse kaas, wat verse peterselie en dille. Serveer met een schijfje citroen. Lekker met een tomatensalade. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

850 kcal; 45 gram vet, 21 gram verzadigd; 42 gram koolhydraten; 50 gram eiwit; 7 gram voedingsvezel.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn; Cabernet Sauvignon, droge witte wijn;

Frankrijk: Pinot Gris; droge witte wijn;

Oostenrijk: Grüner Veltliner, droge witte wijn.

Frankrijk: Pinot Noir (mag licht gekoeld), frisse droge rode wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Merlot, droge rode wijn.

Proost!

 

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven