Kiek - Gele lis in de avondzon

19 mei 2024     Fotografie Bert van Halteren

Gele Lis 1Wie na het avondeten buiten nog even de benen strekt kan voor mooie verrassingen komen te staan. Velen zitten met volle buik op de bank. Op straat heerst kalmte. Hoe mooi is het als deze dan wordt doorbroken door de laagstaande zon die al vechtend tegen haar ondergang de wereld transparant tracht te maken?

Nieuw energiecontract

19 mei 2024     Column Pennetje – Fotografie Alex De Vliegere, Jan Brouwer

EnergiecontractEindelijk, alea jacta est! (sprak Julius Caesar een eeuw of twintig geleden) de teerling is geworpen. Na maanden van hersenbrekende berekeningen en vergelijkingen kan ik jullie mededelen dat onze keus viel op Stroomboer X. Het huidige contract bij concullega Y loopt binnenkort af. Het geschatte maandtarief wordt aanzienlijk lager en brengt dus grote vreugd in huize Pennetje.

Pinksteren

19 mei 2024     Redactie en foto Geert Dekkers

Pinksteren VredesduifPinksteren betekent voor de meesten van ons een heerlijke vrije dag. Een lang weekend. Al zeventien eeuwen wordt dit feest gevierd op de vijftigste dag na Pasen. En tien dagen na Hemelvaartsdag. Ook zo’n fijne vrije dag. Wat voor tradities en betekenis heeft Pinksteren? In dit artikel meer over dit bijzondere feest.

 

Dodo van Haske (1) – De witte koe

30 maart 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

Bij het woord Dodo denk je aan de uitgestorven loopvogel die leefde op het eiland Mauritius. De ratten die met de Nederlandse VOC schepen meereisden gingen op Mauritius aan wal en aten de eieren op van de grote duifachtige. In Friesland wordt de naam Dodo verbonden aan een heilige uit de veenmoerassen.

 

Dodo (Doede) van Haske wordt in 1183 geboren in een welgestelde boerenfamilie in centraal Friesland. Het kind kan niet tegen onrecht en heeft paranormale eigenschappen. Dodo ziet in de toekomst en heeft genezende krachten. Door handoplegging is hij af en toe in staat ziekten te genezen of verlichten. In eerste instantie lukt dit bij directe familieleden en mensen in het dorp. In de middeleeuwen staat de medische wetenschap in de prille kinderschoenen.

 

Het verhaal over een genezend kind verspreid zich als een lopend vuurtje. Vooral als Dodo een klein meisje geneest van epilepsie is het hek van dam. De boerderij van het gezin van Haske wordt overspoelt door zieken en gebrekkigen. De nuchtere moeder Cornelia Geertruida vreest voor besmetting van haar gezin en stuurt het bijzondere jongetje naar het klooster van Bartlehiem (Bethlehem) ten noorden van Leeuwarden.

 

Elfstedentocht

Tegenwoordig is dit dorp bekend als keerpunt van de Elfstedentocht. In het klooster leven zowel nonnen als monniken. Abt Siardus heeft de leiding in dit complex. Deze sociale en vrijgevige abt, die later heilig wordt, ontfermt zich over de begaafde jongeman. Als Dodo zo rond het jaar 1200 zeventien jaar oud wordt ontmoet hij in het klooster een prachtig frivool meisje. Ze heet Anna. De abt vindt het moeilijk om in het gemengde klooster de kuisheidsregels te handhaven. De verliefdheid van Dodo en Anna loopt uit de hand.

 

Siardus kan niet anders dan met pijn in zijn hart zijn oogappel wegsturen uit het klooster. Het is ook een van de redenen dat de monniken overgeplaatst worden naar een naburig klooster van dezelfde orde. De rust in klooster Bethleheim waar de nonnen mogen blijven is wedergekeerd. Tegenwoordig is er van beide gebouwencomplexen niets meer over. Dodo en Anna trouwen en besluiten in Bakkeveen te gaan wonen. Dodo bouwt eigenhandig een huis. Hoewel hij niet bouwtechnisch is onderlegd lijkt het huis onverwoestbaar.

 

In Bakkeveen wordt het vrome echtpaar al snel het middelpunt van het dorp. Anna vanwege haar mooie uiterlijk en vrolijke karakter. Dodo vanwege zijn geneeskrachtige gaven. Hij wordt er rijkelijk voor beloond en ontvangt voor het genezen van een geesteszieke zelfs een witte koe.

 

 

Het is iedere dag druk in en rondom de echtelijke stede. De blonde, sexy Anna krijgt veel aanbidders en kan hier geen weerstand aan bieden. Het echtpaar gaat daardoor uit elkaar en Dodo krijgt het huis en de witte koe toegewezen. Ook dit gaat niet lang goed. Ze krijgen beiden spijt van hun mislukte relatie. Anna besluit als non in te treden in Bethlehiem, inmiddels alleen voor vrouwen. Dodo wordt broeder in het mannenklooster in Mariengaarde, ten zuidwesten van Hallum.

 

Bloedwraak

De tegenwoordige toerist treft enkel een gracht en een paar stenen van het gebouw aan. Ze zijn in een monumentje verwerkt. Abt Siardus is verrukt dat zijn oogappel weer terug is in het klooster, maar hij ziet in dat Dodo niet verstopt moet worden binnen de kloostermuren van de Norbertijnen. Dodo gaat in 1226 met de witte koe terug naar de echtelijke woning in Bakkeveen om daar te leven als een kluizenaar. In principe leeft een kluizenaar in afzondering. In het geval van Dodo wordt het huis al snel weer een centrum voor mensen die hulp of genezing zoeken. Dodo krijgt er de kans niet om in eenzaamheid te leven.

 

In Friesland gaan veel inwoners gebukt onder de gevolgen van bloedwraak. Als een familielid is vermoord of tekortgedaan mag er wraak worden genomen op willekeurige familieleden van de dader. Veel onschuldige mensen worden daardoor vermoord of verminkt. Het gebeurd dat mensen na een bezoek aan de markt thuiskomen met een uitgestoken oog, een afgehakte arm of een onthoofde baby. Sommigen komen nooit meer thuis en worden ergens in het veen aangevreten teruggevonden. Het gevolg is dat de getroffen familie op hun beurt weer wraak mag nemen. Golven van eeuwig geweld zijn het gevolg. Mensen durven de straat niet meer op en zijn bang. Dodo besluit om de bloedwraak te verbieden. Omdat hij inmiddels grote invloed heeft in alle lagen van de bevolking boekt hij hierin successen.

 

Dit artikel wordt morgen vervolgd.

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven