Kiek - Gele lis in de avondzon

19 mei 2024     Fotografie Bert van Halteren

Gele Lis 1Wie na het avondeten buiten nog even de benen strekt kan voor mooie verrassingen komen te staan. Velen zitten met volle buik op de bank. Op straat heerst kalmte. Hoe mooi is het als deze dan wordt doorbroken door de laagstaande zon die al vechtend tegen haar ondergang de wereld transparant tracht te maken?

Nieuw energiecontract

19 mei 2024     Column Pennetje – Fotografie Alex De Vliegere, Jan Brouwer

EnergiecontractEindelijk, alea jacta est! (sprak Julius Caesar een eeuw of twintig geleden) de teerling is geworpen. Na maanden van hersenbrekende berekeningen en vergelijkingen kan ik jullie mededelen dat onze keus viel op Stroomboer X. Het huidige contract bij concullega Y loopt binnenkort af. Het geschatte maandtarief wordt aanzienlijk lager en brengt dus grote vreugd in huize Pennetje.

Pinksteren

19 mei 2024     Redactie en foto Geert Dekkers

Pinksteren VredesduifPinksteren betekent voor de meesten van ons een heerlijke vrije dag. Een lang weekend. Al zeventien eeuwen wordt dit feest gevierd op de vijftigste dag na Pasen. En tien dagen na Hemelvaartsdag. Ook zo’n fijne vrije dag. Wat voor tradities en betekenis heeft Pinksteren? In dit artikel meer over dit bijzondere feest.

 

Waarom de paashaas paaseieren verstopt

30 maart 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

 

In het voorjaar zijn ze in veel winkels weer in alle kleuren en maten te koop: paashazen en paaseieren. Meestal als zoete lekkernij, al dan niet verpakt in kleurig of bedrukt aluminiumfolie. Wat heeft een haas met het christelijke paasfeest te maken?

 

Het voorjaar is de tijd van het jaar waarin de natuur weer losbarst. Bloesems, bladeren aan de bomen en gewassen geven de wereld weer kleur. Een teken van vruchtbaarheid. Duizenden jaren geleden was de kennis over biologie minimaal. De wisselwerking van de seizoenen werd gezien als een taak van de goden. Het paasfeest is hieruit ontstaan. Een aantal gebruiken heeft de tand des tijds overleefd.

 

 

Eieren

In het voorjaar leggen de meeste vogels eieren. Niet verwonderlijk dat het ei geassocieerd wordt met de vruchtbaarheid van de natuur. Loopvogels leggen hun eieren vaak in het gras, ergens in uitgestrekte natuurgebieden. De kievitseieren zijn hier bekende voorbeelden van. Watervogels leggen eieren in nesten aan de oever van waterpartijen. Zangvogels leggen hun eieren in nesten die vaak verstopt zijn in een heg of in de holte van een muur. Of onder een dakpan.

 

In natuurgebieden leven niet alleen vogels, maar ook konijnen en hazen. Konijnen krijgen per jaar drie tot zeven worpen. Dat moet ook wel, omdat er veel konijnen sneuvelen aan ziektes en roofdieren. Het konijn kreeg hierdoor in de oudheid magische en geneeskrachtige eigenschappen toebedeeld. Een gedroogd konijnenpootje om de hals zou geluk en bescherming bieden. De haas krijgt maximaal vier worpen per jaar. Het dier werd vroeger niet verbonden aan geluk. Integendeel.

 

 

Wie in de meimaand in het ochtendgloren oog in oog kwam te staan met een haas stond pech te wachten. Om het onschuldige maar toch lastige ongeluk af te weren moest je even over je schouder naar achteren spugen. De haas werd verbonden aan treiteren. In de zeventiende eeuw werd de haas vanuit Duitse sprookjesachtige bedenksels gekoppeld aan het paasfeest. De viriele haas bracht vruchtbare eieren mee, maar het feestbeest verstopte ze eerst. Als plagerij. Sindsdien zijn konijnen en hazen niet meer weg te denken van het paasfeest. Eieren verstoppen in de tuin vindt zijn oorsprong tevens bij de eieren van de vogels die hun eieren leggen in de natuur.

 

 

Paaseieren en paashazen zijn daarom het symbool geworden van het einde van de koude winter. Het jaargetijde waarin de natuur groeit en bloeit. Een heerlijk en spannend bijproduct van de religieuze feesten die hun oorsprong hebben in eeuwenoude tradities. Tegenwoordig neemt de religieuze belangstelling sterk af. Kerken sluiten massaal. De paashaas en paaseieren lijken aan de winnende hand te zijn als het om het paasfeest gaat. Kinderen vinden het maar wat leuk om op eerste paasdag vroeg op te staan om de paaseieren te zoeken die overal verstopt zijn.

 

 

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven