Samen

16 mei 2024     Gedicht en kunstwerk Henk Kooij

dolfeend1 Henk KooijVandaag een jaar geleden overleed onze creatieve wijkgenoot Henk Kooij. Daarom plaatsen we een door hem geschreven gedicht. Op de begeleidende foto is een van zijn kunstwerken te zien: een dolfijn en een eend die samen één zijn.

Kiek - Geschiedenis

16 mei 2024     Fotografie Bert van Halteren en Maud Quaedvlieg

Alleen het kantoorgedeelte stond nog (eventjes) overeind...

Open voor jou (6) – Robin de With

15 mei 2024     Redactie leerlingen Graaf Engelbrecht

Robin de With 1Onder de noemer ‘Open voor jou’ hielden leerlingen van Graaf Engelbrecht bij het domein identiteit als onderdeel van het vak burgerschap interviews met grootouders. Deze keer de oma en oma van Robin uit Havo 5.

Mede-meiden doen prijswinnend onderzoek

05 maart 2024     Redactie en fotografie Alex De Vliegere

 

De avond van 29 februari werd opgeluisterd door de profielwerkstukkenpresentatie van de H5- en A6-klassen van Graaf Engelbrecht. Veerle Vellekoop en Nicky Westerveld sleepten met hun onderzoek en presentatie de winnende cheque in de wacht.

 

De onderzoeken liepen van Taylor Swift tot de orthodox-christelijke religie, van voetbalmarketing voor buurttrappers tot aan Feijenoord. Het ging over medische onderwerpen waaronder stamcel- en kankercelonderzoek en de gezondheidsaspecten van wortels, maar vooral veel over economische onderwerpen en alcohol- en druggerelateerde items. Er was zelfs een stand waar waterstof geëlektrolyseerd werd.

 

 

Sabine Zwaan bracht een overtuigende presentatie over mentale kracht. Zij ging daarbij uit van de fysiek en mentaal zwaarst denkbare opleiding: commando. Zij vertoonde aangrijpende filmbeelden uit ‘Kamp van Koningsbrugge’ en had als displaymateriaal de bijzondere militaire Willemsordemedaille van Marco de Kroon meegebracht.

 

 

De procesbeheersing bij alcoholopwekking en de bijbehorende gehalte percentagemeting kwamen in diverse werkstukken terug. Nynke lanceerde haar plannen voor een Brabo’tje, een Brabants oppeppertje met een fruitige ondertoon. Studenten Rik en Tomas deden onderzoek naar de ontwikkeling van fruitwijnen op basis van diverse vruchten. Zij oogsten vooral schimmel waarmee aangetoond werd dat hun proces nog voor verbetering vatbaar is.

 

Mede

Veerle Vellekoop en Nicky Westerveld uit havo 5 stelden zich ten doel te onderzoeken in welke mate de toevoeging van fruit bijdraagt aan de ontwikkeling van het alcoholpercentage in de honingwijn mede. Hiertoe maakten zij twee batches mede met als enig verschil de toevoeging van extra fruitsuikers in de vorm van een hoeveelheid sinaasappel.

 

Receptuur

In schone flessen gaat honingwater en bakkersgist. Aan een fles wordt een sinaasappel toegevoegd. Watersloten zorgen ervoor dat er geen lucht van buitenaf kan binnendringen, maar dat wel het ontstane koolzuurgas de flessen kan verlaten. Na zes weken komt het proces tot rust en wordt het verkregen resultaat gefilterd. Wat rest is mooie lichte mede. Een tamelijk zoete honingwijn met 10 procent alcohol. De toevoeging van de sinaasappel stuwt het percentage flink op: de 15 procent wordt aangetikt en het resultaat is pittiger en minder zoet. Het aha-gehalte onder de reacties van het aanwezige publiek spreekt boekdelen. Veerle en Nicky wonnen met recht!

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven